Обади се по телефона Отвори адреса в гугъл мапс
Зъбна Коронка

Зъбна Коронка

Изкуствената зъбна коронка се използва за възстановяване на нормалната анатомия и функция на естествената корона за зъба, която по различни причини бива увредена. Поставя се на един зъб. Тя го покрива като ‘‘шапка‘‘ и го защитава.

Част от случаите, при които се налага поставяне на изкуствена зъбна коронка са:

  • 1) При силно разрушени или счупени зъби-когато дъвкателната повърхност и апроксималната повърхност (контакта със съседните зъби) са възстановени с фото-полимерен материал, в повечето случаи не може да се постигне перфектна анатомична форма. Коронката спомага за възстановяване на нормалния контакт със съседните зъби и зъбите антагонисти (от срещуположната челюст)
  • 2) Предпазване на зъба от счупване след проведено ендодонтско (кореново) лечение- когато зъбът е умъртвен се променя структурата му,като става по-крехък и по-чуплив. Освен това,за да се стигне до този вид лечение,в повечето случаи липсва голяма част от зъба и той е възстановен с изкуствен материал и щифт. Коронката го обвива от всички страни и го предпазва от фрактура,която може да настъпи под действие на дъвкателните сили.
  • 3) За възстановяване на оптималната естетика-цвят,форма,размери на зъбите. В част от случаите тези показатели не могат да бъдат възстановени с помощта на по-малко инвазивни методи,като пломби от фото-полимер,фасети и др. и се налага поставяне на коронка.
  • 4) При силно изтриване на зъбите- ерозия (увреждане от киселини), атриция (механично износване на търкащите се един в друг зъби) и абразия (механично износване, причинено от външни фактори). Зъбите се използват постоянно в съзнателния човешки живот и за това се „износват“ . При напреднали процеси на изтриване и износване с помощта на коронки се възстановява нормалното състояние на съзъбието.
  • 5) Комбинация от горе посочените случаи и др.

Изкуствените корони се изработват от няколко основни материала: Керамика- изцяло керамична корона ; метално кепе, покрито с керамика (т.нар. метало-керамична корона); цирконий – циркониева корона . Всяка има своите предимства и недостатъци и избора на вид корона става от стоматолога и пациента след обсъждане на конкретния случай.

Изработката на изкуствена зъбна коронка минава през няколко етапа. Първият е обсъждане, планиране, вземане на отпечатък от началното състояние на зъбите. След това зъба, предназначен за коронка, се изпилява, като се отнема различно количество зъбни тъкани околовръст, в зависимост от вида на изработваната коронка и конкретния случай. Оформя се „пънче“ – умален по форма зъб и на него се поставя временна коронка от пластмаса. Това се налага, защото е редно изпиления зъб да бъде защитен от заобикалящата го среда в устната кухина, тъй като вече липсва неговата естествена защита – емайла. Освен това се избягва дискомфорта на пациента от естетична и функционална гледна точка. На следващия етап се взима окончателен отпечатък и се изработва постоянната коронка от избрания материал , след което се циментира върху пънчето.

Вземането на решение за изработване на коронка трябва да става с ясното съзнание на пaциента, защо това е необходимо в неговия конкретен случай. Освен това пациента трябва да е наясно, че изрботването на изкуствена коронка е сложен и дълъг процес, включващ екип от зъболекар и зъботехник и прецизното изпълнение на отделните етапи е гаранция за качествен краен резултат.

Д-р Гергана Николаева

Д-р Гергана Николаева

Родена в гр. Враца, завършила средното си образование в Природо- математическа гимназия гр. Враца. Дипломира се като лекар по дентална медицина в Медицински университет – гр. София. Още през студентските си години посещава курсове и семинари в направленията ендодонтия, кариесология , както и най-големия форум за Дентална медицина на Балканите – Sofia Dental Meeting. Има участие в няколко научни статии в областта на пародонтологията.

Върни се най-горната част на страницата