Обади се по телефона Отвори адреса в гугъл мапс
Зъбни протези

Зъбни протези

Зъбни протези се изработват в случаите, когато пациентът има малко на брой или няма останали естествени зъби, които да понесат поставянето на неподвижни мостови конструкции. Те се разделят на частични протези ( изработват се когато има останали няколко естествени зъба) и тотални протези ( изработват се на беззъби челюсти). Характерно за тях е , че са подвижни, могат да се изваждат и поставят от пациента.

При загубата на много или всички зъби, настъпват неблагоприятни физически и психически промени в индивидите. Лицето се променя – устните и бузите хлътват навътре, брадичката и носа изпъкват, което води до изостряне на чертите на лицето. С изгубване на зъбите значително се променят дъвкателната и говорната функции. Ако има малко останали зъби, те се претоварват значително по време на дъвчене, което води до разклащането им. Пациентите преминават на течна и мека храна, което се отразява на храносмилателната система и оттам на целя организъм. Силно се нарушава произнасянето на съгласните в, ф, д, т, а при пълна липса на зъби дори стават неразбираеми за околните. Настъпват промени и в челюстните стави, слюнката, мускулите на лицето и челюстните кости, което става бавно и постепенно, но води до непоправими поражения и дискомфорт. Всички тези промени се отразяват и на психичното състояние на пациентите. Те се изолират, затварят се в себе си, предпочитат да се хранят сами и избягват да общуват с околните. Придобиват навик да закриват устата си с ръка при социални контакти. В заключение можем да кажем, че поставянето на частични или тотални протези не само коригира липсата на зъби, но може да промени и целия живот на човек.

Частичните протези се състоят от протезна плака, изкуствени зъби и куки, които спомагат за захващане на протезата за оставащите зъби. При протези от обикновена пластмаса (класическия вид), куките са от метал, а при по-новите видове протези, изработени от съвременни по-еластични пластмаси, те се изработват в цвета на зъбите или венеца.

Тоталните протези се състоят от протезна плака и изкуствени зъби. Те се задържат върху беззъбите челюсти чрез вакуумни сили. Важно условие за задържане на протезите е пациента да има добри алвеоларни гребени ( представлява оставащата кост на горна и долна челюст след загуба на зъбите, която е покрита с лигавица). Костта започва да се топи малко след изваждане на зъбите, затова колкото по-бързо се предприеме протезиране ( след зарастване на раните от извадените зъби), толкова са по-гoлеми шансовете за стабилни протези. Те предават и преразпределят дъвкателното налягане на лигавицата и на костта и по този начин я стимулират и намаляват темповете на стопяване.

Изработката на частични и тотални протези преминава през няколко етапа:

  • 1) Вземане на първоначален отпечатък от двете челюсти
  • 2) Вземане на отпечатък с индивидуални лъжици, изготвени специално за пациента и неговото състояние
  • 3) С помощта на восъчни валове се определя изгубената височина на захапката
  • 4) Прави се проба с наредени във восъка зъби, пациента вижда прототип на протезите и може да оцени как ще изглежда визуално. В този етап са възможни и корекции в цвета, формата и положението на зъбите
  • 5) Поставят се готовите протези

След поставяне на протезите е нужен определен период от време, различно при всеки един, но може да достигне до около 1 месец , през който период се извършва адаптация към новите протези и нагаждането им в устната кухина. Пациентът започва да се храни , протезната плака притиска лигавицата и на места се появяват ранички. Затова след поставяне на протезите са много важни и последващите контролни прегледи през няколко дни, за да може зъболекарят да отпили части от плаката, предизвикващи ранички. Протезите се почистват ежедневно с четка и паста.В адаптационния период е важно пациентът да прояви упоритост, търпение, желание за успех и с помощта на своя стоматолог да постигнат желания краен резултат.

Д-р Гергана Николаева

Д-р Гергана Николаева

Родена в гр. Враца, завършила средното си образование в Природо- математическа гимназия гр. Враца. Дипломира се като лекар по дентална медицина в Медицински университет – гр. София. Още през студентските си години посещава курсове и семинари в направленията ендодонтия, кариесология , както и най-големия форум за Дентална медицина на Балканите – Sofia Dental Meeting. Има участие в няколко научни статии в областта на пародонтологията.

Върни се най-горната част на страницата