Обади се по телефона Отвори адреса в гугъл мапс
Лечение на Кариес

Лечение на Кариес

Кариесът е най-разпространеното заболяване, засягащо зъбите. Представлява хроничен, бавно развиващ се процес, като крайната му фаза води до разрушаване, умъртвяване или дори загуба на зъба.

Заболяването възниква, когато се разруши баланса между деминерализацията и реминерализацията на твърдите зъбни тъкани, което е резултат от надделяване на рисковите фактори ( намалено количество слюнка, прием на високо въглехидратни храни, наличие на кариесогенни бактерии и др.) над защитните фактори.

Могат да бъдат засегнати коронката и/или корена на зъба. Кариозен процес може да възникне и в зъбните тъкани около границите на стара пломба и тогава говорим за вторичен кариес.

Тъй като процеса се развива бавно, в много случаи няма ясно изявени симптоми от страна на пациента. Видимите симптоми са промяна в цвета на зъба, разрушаване на зъба, задържане на храна между зъбите. В някои случаи може да се появи болка от топло и студено, от сладки или кисели храни или болка при дъвчене. Важно е заболяването да се открие във възможно най-ранен стадий, за да може лечението му да е максимално безболезнено и микроинвазивно, с цел да се запазят повече здрави, естествени зъбни тъкани. Най-ранните етапи на кариозното заболяване нямат изразени симптоми, които пациента сам да разпознае и да потърси помощ, затова са важни честите профилактични прегледи при специалист, който да оцени наличието или липсата на заболяване, да оцени риска от възникване на такова, да предложи правилни съвети за превенция или лечение на вече възникнал процес.

Лечението се изразява в премахване на вече разпадналите се зъбни тъкани и възстановяване на нормалната анатомия на зъба с фотополимерен материал. При много големи разрушения може да се използва зъботехнически изработена вставка (инлей, онлей, овърлей). В определени случаи, когато кариозния процес е достигнал в непосредствена близост до нерва на зъба, остава много тънка стеничка от дентин над него, която да го защитава. При почистване на кариеса е възможно частично да се разруши тази стеничка и да се разкрие нерва. По преценка от страна на стоматолога се предприема така нареченото биологично лечение. То представлява покриване на комуникацията с нерва със специално вещество – МТА, с което се цели запазване на живия зъб без да се налага изваждане на нерва на зъба ( т. нар. кореново или ендодонтско лечение) .

Д-р Гергана Николаева

Д-р Гергана Николаева

Родена в гр. Враца, завършила средното си образование в Природо- математическа гимназия гр. Враца. Дипломира се като лекар по дентална медицина в Медицински университет – гр. София. Още през студентските си години посещава курсове и семинари в направленията ендодонтия, кариесология , както и най-големия форум за Дентална медицина на Балканите – Sofia Dental Meeting. Има участие в няколко научни статии в областта на пародонтологията.

Върни се най-горната част на страницата