Обади се по телефона Отвори адреса в гугъл мапс
Лечение на Пулпит

Лечение на Пулпит

Пулпитите са група заболявания, които представляват възпаление на зъбната пулпа(нерва на зъба). Възпаление се предизвиква от много фактори, но най-разпространени са:

  • Микроорганизми, съдържащи се в кариес или излагане на открит дентин на действието на микроорганизми от слюнката в устната кухина
  • Травма на зъба с разкритие на пулпата
  • Механични причини – изпиляване на зъбите за коронки, травматична оклузия и др.

Пулпитите се класифицират по различни свои признаци на :

  • Остри и хронични
  • Частични и тотални
  • Серозни и гнойни

Общото при всички тях е симптома болка. Характерно за пулпитната болка е спонтанната и поява ( от само себе си ) без да има дразнещи зъба фактори. По-често се появява нощем. Пациентите я описват като пулсираща или теглеща болка, която в повечето случаи не се повлиява от обезболяващи лекарства. Редуват се периоди на болка и ремисия ( период без болка), като в началото на заболяването периодите с болка са по-кратки и с по-дълги ремисии, но с напредване на заболяването периодите с болка стават все по-дълги с все по-малки или липсващи периоди на ремисия.

При пациенти с пулпит се предприема спешно ендодонтско ( кореново) лечение. Поставя се упойка, разкрива се пулпната камера и нерва на зъба се отстранява от коронката и от корените му. Кореновите канали се обработват и промиват, за да се отстранят пулпните остатъци и микроорганизмите в тях. По преценка на стоматолога зъба може да престои с временно лекарство в каналите, след което те се запълват постоянно. Последния етап е изграждане на зъба и възстановяване на функциите му.

Д-р Гергана Николаева

Д-р Гергана Николаева

Родена в гр. Враца, завършила средното си образование в Природо- математическа гимназия гр. Враца. Дипломира се като лекар по дентална медицина в Медицински университет – гр. София. Още през студентските си години посещава курсове и семинари в направленията ендодонтия, кариесология , както и най-големия форум за Дентална медицина на Балканите – Sofia Dental Meeting. Има участие в няколко научни статии в областта на пародонтологията.

Върни се най-горната част на страницата