Обади се по телефона Отвори адреса в гугъл мапс
Мостова протеза

Мостова протеза

Мостова протеза, по-позната като мост, се изработва в случаите, когато има един или няколко липсващи зъба и достатъчен брой съседни зъби, които могат да преразпределят натоварването помежду си и успешно да „носят“ липсващия зъб.

Изключително важно е навременното възстановяване на дори и само един изваден зъб, за да се предотвратят проблеми, които могат да възникнат за в бъдеще. Липсващият зъб довежда до нарушения в естетиката и в основните функции на дъвкателния апарат – говор и хранене. Например, когато е изваден само един дъвкателен зъб, пациента много често свиква с неговата липса. Той успешно се справя с храненето, защото останалите зъби поемат тази функция, но според природните закони не може да съществува празнина и организма започва опити да се справи с нея сам. Това се изразява в наклоняване на съседните зъби и прорастване на срещуположния зъб, като се нарушават хоризонталното и вертикалното равновесие в зъбната редица. Това явление настъпва бавно, наречено е феномен на Годон и води след себе си редица усложнения. Наклонените зъби затрудняват почистването и благоприятстват задържането на хранителни остатъци и плака. Заради компенсиране на дъвкателната функция, останалите зъби се претоварват. Намалява мястото за протезиране. В напреднали случаи може да се наложи умъртвяване на провисналия или съседните наклонени зъби, защото за възстановяване на нормалното състояние се налага да бъдат изпилени повече зъбни тъкани и риска от засягане на нерва на зъба е голям. Тези и много други условия правят лечението по-сложно, обхващащо повече зъби и съответно с по-голяма финансова стойност за пациента.

Д-р Гергана Николаева

Д-р Гергана Николаева

Родена в гр. Враца, завършила средното си образование в Природо- математическа гимназия гр. Враца. Дипломира се като лекар по дентална медицина в Медицински университет – гр. София. Още през студентските си години посещава курсове и семинари в направленията ендодонтия, кариесология , както и най-големия форум за Дентална медицина на Балканите – Sofia Dental Meeting. Има участие в няколко научни статии в областта на пародонтологията.

Върни се най-горната част на страницата