Обади се по телефона Отвори адреса в гугъл мапс
Почистването на Зъбен Камък

Почистването на Зъбен Камък

Почистването на зъбен камък се отнася към лечението и превенцията на пародонталните заболявания, като често това е подценяван аспект от стоматологията. Пародонтът представлява зъбодържащия апарат. Състой се от костта, в която са закотвени зъбите, венеца, който обвива зъба в шийката и други структури, които задържат зъба на мястото му. Заболяванията на пародонта са разнообразни, но можем да откроим две големи групи – гингивит и пародонтит.

Гингивитът представлява възпаление на венеца. Характеризира се с подут, зачервен венец и кървене при докосване (миене на зъбите).

Пародонтитът е възпаление на венеца, което се разпростира в подлежащата кост, развива се костна загуба, ако не се предприемат мерки зъбите се оголват, разклащат и може да се стигне до загубата им.

Тези две заболявания се предизвикват от бактерии, намиращи се в зъбната плака и всички фактори, които благоприятстват задържането на плаката, се смятат за рискови за развитие на пародонтално заболяване. Важна част от рисковите фактори се пада на зъбния камък.

Зъбният камък представлява минерализирана бактериална плака върху повърхността на зъбите. Намира се над венеца, на места и под него. На цвят от белезникав до черен, в зависимост от приеманите храни и напитки и наличието на тютюнопушене. Микроскопски зъбният камък има порьозна структура, която многократно увеличава повърхността за задържане на бактерии около шийката на зъба, в непосредствена близост до венеца. Най-много и най-бързо зъбен камък се натрупва от вътрешната страна на долните предни зъби и по повърхността към бузите на горните дъвкателни зъби, но може да се срещне около всички зъби, понякога при липса на срещуположен зъб, може да покрива и дъвкателната повърхност.

Редовното почистване на зъбен камък ( през 6-8 месеца) е важно, за да се намали броя на бактериите, които се разполагат в близост до венеца и така да се намали шанса от развитие на пародонтално заболяване. Почистването става чрез ултразвуков апарат, последвано от полиране на зъбните повърхности.

Д-р Гергана Николаева

Д-р Гергана Николаева

Родена в гр. Враца, завършила средното си образование в Природо- математическа гимназия гр. Враца. Дипломира се като лекар по дентална медицина в Медицински университет – гр. София. Още през студентските си години посещава курсове и семинари в направленията ендодонтия, кариесология , както и най-големия форум за Дентална медицина на Балканите – Sofia Dental Meeting. Има участие в няколко научни статии в областта на пародонтологията.

Върни се най-горната част на страницата